Banje Srbije, Banje u Srbiji

Banje u Srbiji
Prema opsežnim geološkim istraživanjima, Srbija leži na ogromnom jezeru termomineralnih voda. Time se naučno objašnjava činjenica da u Srbiji postoji više od hiljadu izvorišta hladne i tople mineralne vode, kao i veliko bogatstvo mineralnog gasa i lekovitog blata. Na 53 takva lokaliteta na prostoru današnje Srbije uživali su i lečili se jož stari Rimljani.

Danas je više od 160 termomineralnih izvora uređeno i koristi se, a na njima je napravljeno i preko 40 banja, koje su prvorazredan deo srpske turističke privrede. „Banjske terapije prilagođene su lečenju širokog spektra zdravstvenih smetnji ili oboljenja. Zdravlje dobijate u različitim oblicima: iz čaše, putem kupki i vazduhom.“

Po svim tim parametrima, Srbija se ubraja među najbogatije zemlje u Evropi. Još 2. juna 1914. Narodna skupština Kraljevine Srbije, usvojila je Zakon o banjama, mineralnim i toplim izvorima, koji je potpisao kralj Petar I Karađorđević. Banje su proglašene javnim dobrom i detaljno je propisano kako će se o njima starati, „narod i država“.

U banje se odavno ne odlazi samo po lek prekom potrebom. I ako se osećate umornim, iscrpljenim, ili samo želite smirenje, obnovu svojih duhovnih i fizičkih energija, srpske banje su pravo mesto za vas.

„Banje su se razvijale kao uređene oaze zelenila i tišine. Uglavnom se nalaze u pitomim dolinama ili na padinama brda, okružene šumama, pašnjacima i voćnjacima. njihov prirodni pejzaž dopunjen je ambijentom negovanih parkova i otmenim šetalištima. Moderni smeštajni objekti, sportski tereni i bazeni deo su zdravstvenog i turističkog sadržaja banja“.

U banje se odlazi na sportske pripreme i kongrese. U okolini banja je obilje srpske srednjovekovne baštine, kao i spomenika antičkog nasleđa. Uz to, raznovrsne su banjske manifestacije tradicionalne i moderne umetnosti i bogata ponuda nacionalne kuhinje.