Sijarinjska Banja

Sijarinjska Banja je na obalama reke Jablanice, u podnožju planine Goljak, na jugu Srbije, na nadmorskoj visini od 520 metara, 50 kilometara od Leskovca i 330 km. od Beograda. Ima 18 izvora mineralne vode, raspoređenih na dužini od 800 metara i svi su različitog fizičko-hemijskog sastava i temperature (od 32 do 72 stepeni celzijusa).

Posebnu atrakciju, jedinstvenu u Evropi, predstavljaju gejzir tople vode, čiji vodeni stub dostiže visinu od 8 metara, i povremeni gejzir koji eruptira na svakih 10 minuta. Lekovito je i radioaktivno sumporovito blato. Lečenje se obavlja u Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju „Sijerinjska Banja“ (hotel „Gejzer“).

Leče se oboljenja koštano-mišićnog sistema (razne vrste reumatizma, artroze, spondiloze, stanja posle povreda), išijas i lumbago, stomačna oboljenja i bolseti creva (hronični gastritis i duodeniti, čirevi želuca i creva), bolesti bubrega i mokraćnih puteva (pesak u mokraćnim kanalima, stanja posle razbijanja ili hiruškog odstranjivanja kamena, upale mokraćnih puteva), bolesti jetre, žučnih puteva i pankreasa, rekonvalescencija posle preležane žutice, ginekološka oboljenja (zapaljenski procesi i neki oblici steriliteta), plućne bolesti (bronhijalna astma, bronhiti, sinziti, laringiti), neuroze i psihička iscrpljenost, šećerna bolest, konjuktivitis.