Kolubarska bitka

U Bici na Kolubari, 1914, srpska vojska je u strahovitoj kontraofanzivi uspela da po drugi put teško potuče višestruko brojnije Austro-Ugare i opet nakratko oslobodi Srbiju. Rat je posle išao svojim dobro poznatim tokom, a Kolubarska bitka ostala je zapamćena po zadivljujućem srpskom herojstvu i ratničkom geniju đenerala Živojina Mišića, pa se i danas pomno izučava na elitnim vojnim akademijama širom sveta.

Posle poraza na Kolubari, komandant austrougarske vojske Poćorek bio je smenjen, a Živojin Mišić unapređen u čin vojvode.

Kolubarska bitka je vođena 1914 godine u novembru i decembru. Ovo je bila najznačajnija bitka koja se odvijala među vojskama Kraljevine Srbije i Austro-Ugarske. Iako je bila očekivana kapitulacija Kraljevine Srbije, Kolubarska bitka je završena uspešnom kontraofanzivom srpske vojske pod komandom generala Živojina Mišića.

Posledice Kolubarske bitke se ogledaju u tome što Austro-Ugarska nije uspela da uništi Kraljevinu Srbiju, što se kasnije odrazilo na to da je Nemačka morala da pošalje dodatne trupe na Balkanski front, pa su samim tim oslabljene njene snage na preostala dva fronta.

Kolubarska bitka se i dan danas izučava i koristi kao primer na vojnim akademijama širom sveta, da vojska kojoj je predviđan poraz, dođe do pobede.

Inače, rodna kuća vojvode Živojina Mišića se nalazi u selu Struganik, nedaleko od Mionice i Banje Vrujci i ona je danas pretvorena u muzej.