Valjevo

Valjevo se nalazi u Gornjokolubarskoj kotlini, na mestu gde se spajaju Obnica, Jablanica i Gradac u Kolubaru. Udaljeno je od Banje Vrujci 30 kilometara i povezano višednevnim autobuskim vezama. Pod imenom Gradac pominje se 1019. Godine a kao Valjevo (po velikom broju valjarica vunenog suknja) 1398. godine. U njemu su Dubrovčani imali svoju koloniju i sve do pada pod Turke 1458. Godine. Važno je trgovačko sedište u 16 i 17 veku. U 17 i 18 veku je sedište Mitropolije, a pod Austrijancima sedište distrikta. U 18 i 19 veku u njemu su održavani vašari koji su ubrajani u najveće na Balkanu. Naglo se razvija i prostorno širi posle drugog svetskog rata i industrijalizuje (“Krušik“, “Srbijanka“, “ pivara Jedinstvo“ itd.). Sedište je opštine i okruga.

U Valjevu je veliki broj spomenika i spomen obeležja kao Vuku Karadžiću, Dositeju Obradoviću, Milovanu Glišiću, Ljubomiru Nenadoviću, Aleksi Nenadoviću, Proti Mateji Nenadoviću, Iliji Birčaninu, Živojinu Mišiću, Desanki Maksimović, zatim Moderna galerija Narodni muzej sa četiri stalne izložbene postavke. Zaštićeni spomenici kulture i celine su: Tešnjar – stara čaršija u Valjevu sa starim dućanima i zanatima iz 19 veka, Kovačev han iz 19 veka, Muselimov konak iz 19 veka u kome su bili zatvoreni srpski knezovi Aleksa Nenadović i ilija Birčanin pre njihovog pogubljenja na Kolubarskom mostu 1804. godine, Nenadovića kula na Kličevcu, vajat Ljube Nenadovića iz 19 veka i rodna kuća Žikice Jovanovića Španca. Staroj arhitekturi pripadaju zgrade Narodnog muzeja, Gimnazije, Opštinskog i Okružnog suda i dr.

Valjevo ima i Gradsku biblioteku, radio i televizijsku stanicu, nedeljni list “ Napred“, časopis “ Glasnik“, Dom kulture, Dom omladine, Dom vojske, tri kulturno-umetnička društva, brojna sportska društva, Medicinski centar, autobusku i železničku stanicu, Turističku organizaciju opštine, više turističkih agencija, mnoge škole, poštu, banke, benzinske pupme, auto servise itd. U njemu se održava i nekoliko turističkih priredbi: “Tešnjarske večeri”, Smotra dečjih horova, Novembarski umetnički salon I dr. Valjevo raspolaže sa tri hotela, Hotel Grand a kategorije, hoteli Jablanica I Beli Narcis b kategorije.

Valjevo je polazište sa mnoga izletišta kao što su Brankovina, Petnica, Manastiri Pustinja I Ćelije, crkve u Jovanji I Miličinici, Stave, Kamenica, Lelići I dr.