Kosidba na Rajcu

Stari putopisi nazvali su ovu planinu u Zapadnoj Srbiji, nedaleko od Ljiga, ogranak Suvobora, rajem na zemlji. Otuda ime Rajac. Svake godine sredinom jula, oko Petrovdana, tokom više od jednog veka, tamo se održava „Kosidba na Rajcu„, jedna od najlepših turističkih manifestacija etnografskog karaktera u Srbiji.

Program manifestacije Kosidba na Rajcu dočarava stari narodni običaj mobe, kada čitavo selo krene u pomoć jednom domaćinu da obavi golem posao.

Oduvek je kosidba značila i takmičenje najboljih kosača na planinskim livadama, ali i promenadu živopisnih narodnih nošnji i narodnog stvaralaštva uopšte, najlepših mladića i devojaka, igara i pesama.

„Kosidba na Rajcu“ je sve to, a danas i mnogo više. Gotovo idilična slika jedne vedre, raspevane, solidarne, životu i stvaranju okrenute zemlje.

Prvo nadmetanje kosaca ovde je održano još davne 1892. godine, a priredba se ustalila od 1964. Kosidbu na Rajcu svake godine prati 30000 izletnika a među koscima se uvek nađe i bar desetak takmičara iz inostranstva: Holandije, Irske, Ukrajine, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore…