Mionica

Mionica

Mionica je seoska opština, smeštena u brdsko-planinskom kraju zapadne Srbije, podno Suvobora i Maljena, 92 km udaljena od Beograda i 20 km daleko od Valjeva. Koren imena je u pridevu mio. Pošto u Srbiji postoji žensko ime Miona, za naziv ovog mesta vezane su mnoge romantične legende.

Sela oko Mionice su Šumadijskog tipa dok se većina stanovnika bavi stočarstvom i voćarstvom. Prirodne lepote ovog kraja privlače veliki broj posetilaca kako domaćih tako i stranih turista, pa se u Mionici razvio i seoski turizam u čemu prednjače mesta Berkovac, Planinica i Popadić.

Lov i ribolov, reka Ribnica, voćnjaci, livade, potoci, živopisni pejzaži, čist vazduh, zdrava hrana i gostoljubivi domaćini – dok čovek ne doživi sve to lično, misliće da je reklama…

Mionica je rodni kraj vojvode Živojina Mišića (1855 – 1921), a njegova rodna kuća nalazi se u selu Struganik. Kuća vojvode Mišića je danas pretvorena u muzej.

Svake godine, u julu mesecu, u Mionici se organizuje kulturna manifestacija“Mišićevi dani“.

Mionica je postala zasebna opština 1839. godine, kada je za potrebe opštinske uprave izgrađen sreski dom. Oko ove zgrade ubrzo je niklo još novih kuća, sazidane su crkva i škola, pa je ovo ljupko mesto dobilo status varošice.

U opštini Mionica se nalazi i čuvena Banja Vrujci koja spada u jedno od najmodernijih i najboljih lečilišta u Srbiji, divotni predeo sa sportsko-rekreativnim centrom i odličnom vodom za piće koja se flašira i izvozi bez tehnološke dorade.