Odmor na selu

Odmor na selu

Selo je od vajkada bilo istinski izvor snage i temelj Srbije. Bez sela nacija ne bi preživela mnoga teška vremena, bez sela se ne bi biološki obnovila. Ne bi se prehranila ni ponovo napunila izranavljene gradove. Sve do početka ubrzane industrijalizacije 1960-ih, Srbija je bila, u dobrom smislu reči, seljačka zemlja.

Srbiju ni danas nije moguće u potpunosti razumeti ni voleti ukoliko se ne razume njeno selo. „Svi smo mi sa sela, razlikujemo se samo u redosledu po kojem smo to zaboravljali“, kaže duhovito jedan moderni srpski pesnik. Srbija je danas zemlja izvanrednih mogućnosti za razvoj seoskog turizma. Taj resurs je proteklih godina prepoznat bolje nego ranije i moglo bi se govoriti o ekspanziji u ovoj oblasti. Odmor na selu, u više krajeva Srbije, postao je atraktivan i za domaće i za inostrane goste. Sadržaji i nivo usluga podignuti su na znatno viši nivo.

„Očuvana priroda, čist vazduh sa mirisom sena, cvetova, borova i pašnjaka, bistre reke i potoci, divlja pitomina flore i faune idealna su mesta za godišnji odmor“. Duge šetnje kroz bajkovite seoske ambijente nezaboravni su doživljaj i za mlada, i za stare, i za decu svih uzrasta.

Sir, kajmak, mleko, gibanica, kačamak, cicvara, popara, tarana, punjene paprike, pasulj, kupus, pite, stara zaboravljena jela spravljena od onoga što imamo nadohvat u prirodi, meso sa ražnja, roštilja ili ispod sača zgotovljeno na vaše oči, čorbe i supe bez začina, rakija u čijem pečenju možete da učestvujete, vina iz malih seoskih podruma… lagano dobijaju bitku u promotivnom nastupu seoskog turizma. Sve je tamo domaće, a to postaje čak i strani gost. U selima su gostu otvorena sva vrata.

„Nije preterivanje reći da nema kraja u Srbiji gde se ne možeš odmoriti u predivnom seoskom ambijentu.“

Seoskim turizmom se najviše bave u Valjevskom kraju, oko Kosjerića, u Guči, na Kosmaju, ispod Kopaonika i u Vojvođanskoj ravnici, naročito u Sremu.

U okolini Banje Vrujci poznata su seoska domaćinstva u selu Planinice, Berkovac, Popadić, Struganik i Ključ.

Ukoliko se opredelite za odmor na selu, znajte da će vam on vratiti, ako ništa drugo, barem izgubljenu prisnost.