Ljig

Krenete li od Beograda Ibarskom magistralom, na 85. kilomertu nailazite na Ljig, gradić u zatalasanom predelu, okružen obroncima Rudnika i Rajca, živopisno mesto sa mnogo sunčanih dana. Ljig je varošica u kojoj danas živi oko 3000 ljudi, dok opština Ljig broji 16000 stanovnika i prostire se na 279 kvadratnih lilometara.

U svom sadašenjem izgledu, Ljig je nastao je početkom 20. veka. Pre toga, ovde se nalazilo selo Gukosi – drumsko naselje sa školom, okružnom sudnicom i mehanom. Kroz centar sela protiče reka Ljig, pa je ovaj deo Gukosa i tada zvan „Na Ljigu“.

Današnji Ljig predstavlja veoma važan saobraćajni čvor. Ibarska magistrala ga povezuje sa Beogradom, Čačkom i Kraljevom, asfaltni put sa Mionicom i Valjevom, a pruga Beograd – Bar sa jadranskom obalom.

Na teritoriji opštine Ljig, u početnoj fazi Prvog svetskog rata (decembar 1914), odigrala se čuvena Kolubarska bitka. Na veliku bitku i Prvi svetski rat u Ljigu nas podseća više spomenika, među kojima se naročito ističe onaj na Rajcu, podignut u čast znamenitih 1300 kaplara. Godine 1922 Ljig zvanično biva proglašen za varošicu. Ubrzo zatim, varoš dobija regulacioni plan, pravo na pijacu i tri vašara godišnje. Otvaraju sve dve srednje škole, prva ambulanta, a tek 1930 Ljižani zidaju svoju crkvu.

Godine 1985 nedaleko od Ljiga otkriven je izvor lekovite mineralne vode, gde se sada nalazi Banja Ljig, pogodna za lečenje svih oblika reume.

Ljig je udaljen svega 11 kilometara od Banje Vrujci, 35 od Valjeva i dvadesetak od Mionice.